
Vi vil skaffe bolig til papirløse kvinner i Oslo.
Tenk deg at du må pakke sammen livet ditt slik du kjenner det. Hverdagen med barn, mann og jobb blir fortid og du må flykte fra landet du vokste opp i.
Anna endte i Norge. Det er nesten femten år siden hun kom hit og tenkte at hun var trygg. Nå er hun en av ca. 3000 papirløse i Norge. Hun har ikke opphold og hun kan ikke returnere til hjemlandet.
Anna sover på trikken når hun har slitt ut nettverket av venner. Hun er avhengig av at noen lager plass: på en sofa, en madrass, på gulvet, i en sovepose. Anna ser eldre ut enn det hun er. Å leve på nåde tærer på helsa.
Frem til 2011 kunne papirløse arbeide, betale skatt, leie en leilighet. Men da ble lovverket strammet inn og asylsøkere uten oppholdstillatelse mistet retten til å arbeide i påvente av retur.

Hva er målet til stiftelsen?
Stiftelsen Fast Adresse har som mål å skaffe bolig for hjemløse papirløse mennesker med en sårbar helsesituasjon, der en fast bolig kan bedre livsvilkår og helse. Frem til målet er nådd kan stiftelsen bidra der det er mulig for å gi en mer stabil hverdag for den enkelte.
Er så dette lovlig?
Ja! Lovverket presiserer at «humanitære organisasjoner som åpent tilbyr humanitær bistand til personer med ulovlig opphold, for eksempel i form av tilbud om bostedsplasser som er kjent for myndighetene (…) ikke rammes av bestemmelsen om medvirkning til ulovlig opphold.» (Unntaksbestemmelse i Utlendingsloven § 108 (6)
Hvordan skal stilftelsen få dette til?
FADDERORDNING
Siden det krever veldig mye kapital for å kunne kjøpe en bolig har stiftelsen siden 2022 hatt en fadderordning der 7 av de mest sårbare kvinnene får et gavekort med støtte fra sine faddere en gang i måneden. Dette kan de bruke til å betale for det de trenger mest: mat, medisiner eller husleie.
Vi ønsker å hjelpe flere kvinner og har nå to som venter på å få faddere. Så om du vil være fadder setter vi stor pris på det. Kontakt oss gjerne på e-post fastadresse33@gmail.com.
Stiftelsen ønsker ikke å ta opp lån og månedlige utgifter dekkes av en givertjeneste. Vi har en engasjert støttegruppe og ingen lønnsutgifter. Alt driftes av frivillige.
Prosjektet Fast Adresse ble igangsatt i januar 2019 og i løpet av det første året samlet vi inn 100.000 kroner, gjennom basar, veldedighetskonsert og enkeltbidrag og etablerte oss som en stiftelse. Vi søker også om støtte fra legater, organisasjoner og enkeltpersoner.
Hvem er de papirløse i Norge?
Det kan være mennesker som har fått avslag på sin asylsøknad flere ganger, eller som ikke har søkt asyl. Noen er ureturnerbare fordi de mangler identitetspapirer eller at Norge ikke har en returavtale med hjemlandet.
Vi kjenner flere som ikke kan returnere fordi de flyktet fra konflikter og forfølgelse. Andre kommer fra områder med fattigdom, undertrykkelse og utrygghet.
Undergraver vi myndighetenes arbeid og vurdering med dette?
Nei, fordi vi ser at avslagene fra Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemnda ikke alltid er grundig nok vurdert.
Jamal var papirløs i over ti år. Da han endelig fikk samlet sammen penger nok til å prøve saken sin for retten, fikk han innvilget beskyttelse. Det er flere som ham. Vi synes derfor det er vanskelig å stole på at vurderingene fra UDI og UNE alltid er riktige.
For noen år siden prøvde advokatforeningen 71 saker med endelig avslag i rettssystemet. Da viste det seg at rundt 2/3 av avslagene var feil, og de endte med en omgjøring til oppholdstillatelse.
Hvem er Stiftelsen Fast Adresse?
Vi er flere frivillige som gjennom mange år har sett behovet for å etablere et mer stabilt liv for papirløse, sårbare kvinner som er hjemløse og har helseutfordringer. Vi har kommet sammen gjennom middagsserveringen for papirløse i Kraftverket menighet i Oslo. Dette er også et samarbeid med organisasjonen Mennesker i Limbo (MiL).